I dag er røykvarslarens dag med tid for byte avbatteri.

- Det også viktig å sjekke om varslaren faktiskfungerer, seier kunderådgjevar Linn Furnes i Gjensidige i ei pressemelding. Ho snakkardagleg med kundar i området og kan fortelje at røykvarslarar reddar10 - 20 liv kvart einaste år. I følgje Gjensidige bør ein røykvarslar som er meir enn 10 år bytast ut.

Eiundersøking frå Gjensidige viser at 9 prosent av innbyggjarane iSogn og Fjordane sjølv har opplevd brann i elektriskehusholdningsapparat. Desember er månaden med flest bustadbrannar. Normalt er dette ei tid derfleire skrur på meir varme, tenner levande lys og fyrer med ved iovnen.

Riktig montering

Furnes påpeikar atdet også er svært viktig at røykvarslaren blir montert riktig.

- Helst bør den henge midt i taket/høgaste punkt, og minimum 40centimeter frå vegg og ikkje "gøymast vekk” slik mange gjere, seier Furnes. Ho anbefalar også at det blir montertseriekobla røykvarslarar i større bueiningar og bustader over fleireplan, seier kunderådgjevaren, og legg til.

- Av alt vi gjer i løpet av eit heilt år, er kanskje dette noko av detaller viktigaste. Skift batteri i røykvarslaren i dag. I morgon kandet vere for seint, avslutter Furnes.