Kommunelegane Bent Ingebrigtsen og Olav Maurset sende onsdag eit ope brev til Hornindal kommune der dei argumenterte for kvifor Hornindal skulle slå seg saman med Volda kommune:

Hornindal-ordførar Stig Olav Lødemel har ved fleire høve ovenfor Fjordingen sagt at han ikkje vil argumentere mot det legane seier i spørsmålet om kommunesamanslåing.

Her følgjer det opne brevet frå legane til Hornindal kommune i sin heilskap:

"Hvorfor skal Hornindal slå seg sammen med Volda?"

Bryte fylkes, regions og foretaksgrensene

Ved å slå sammen kommunene Hornindal og Volda har vi en unik mulighet til å bryte ned de kunstige fylkes, regions og foretaksgrensene. Befolkningen i Nordfjord har de siste årene blitt snytt for optimale helsetjenester gjennom nedbygningen av Nordfjord sjukehus. Samfunnet er påført store, unødvendige utgifter fordi disse grensene setter en effektiv stopper for flyt av tjenester og pasienter.

Slik vi ser det burde sykehusene i Volda og på Eid vært benytta på en slik måte at det at det ble til det beste for vår "region". Det er et samfunnsansvar og bidra til best utnyttelse av ressursene og ikke som i dag der vi svir av unødige midler på byråkrati. Her kunne en utnyttet bygningene og personalet på en mye bedre måte og en kunne skapt muligheter for rekruttering av fagpersoner til Nordfjord sjukehus. Det siste har vært nesten fra værende det siste tiåret.

Sykehussaken er bare en side av dette. Vi mener Søre Sunnmøre og Nordfjord har et stort potensiale fremover om en klarer å skape samarbeid. Vi har blitt en region geografisk, nå er det en mulighet til å sikre det også mer formelt. Om Hornindal velger å vende seg mot Stryn, “lukkes” kontakten nordover og en vil i femtiden ikke få vite hvilke muligheter som kunne åpnet seg om vi fikk en sterk region i vår del av vestlandet.

Legevakt

Det er satt ned en prosjektgruppe som jobber med ny organisering av legevakten på Søre Sunnmøre. Her ser en for seg en modell mer som vi nå har på Eid, men der en beholder KADpasienten i hver kommune (sjukeheim) og der legevakten bemannes slik at legen reiser ut til sjukeheimene ved behov. Dette er en styrking av de kommunale tjenestene.

Pasienten flyttes i mindre grad mellom kommunene. Kontinuitet, trygghet og nærhet bevares og en har ikke dyre plasser stående tomme på en sentralisert KAD, slik en har i dag. Det sikrer også at honndølene får direkte tilgang til legevakt/sykehus i Volda og er utvilsomt en stor fordel for kommunens innbyggere.

Legevakten på Eid har bedret seg betraktelig, men det er ikke tvil om at dens beliggenhet er tungvint for Hornindal og pasienten som i stor grad nytter Volda sjukehus. I dag reiser pasienten til Eid på legevakt, mens lokalsykehuset nok som oftest regnes som Volda sjukehus. Legevakten blir vel så bra med Volda sykehus som legevaktssenter. Der er tilgang til kirurgi, ortopedi og gynekologi/fødeavdeling i motsetning til Eid der en må videre til Førde.Avstanden videre til Ålesund sykehus er også kortere enn til Førde.

Skolestruktur

Hornindal vil få elever fra Austefjord slik at skolen i Hornindal blir mer robust. Skolene i Volda er kjent for å være bra.Vi vet at Ørstaskolen var veldig opptatt av å få ta del i den kompetansen. Sett fra helsestasjonens ståsted synes vi det heller ikke er grunn til å legge skjul på at det er behov for et større miljø ved skolen, og at styrking av sider ved skolen i Hornindal, gjennom et felles "skolesystem", blir viktig i årene fremover.

Heimesjukepleien, jordmortjeneste og psykiatritjeneste

Heimesjukepleien i Hornindal kan få ansvar for heimesykepleie til pasienter i Austefjord. Det kan gjøre at en kan ansette flere i Hornindal og dermed bedre forsvare nattevakt i heimesjukepleien her på Grodås / Austefjord. I dag må pasienter med økende pleietilbud som bor i Austefjorden, tidligere enn nødvendig, tildeles dyre omsorgsplasser i sentrum. Gravide i Hornindal får tilgang til veldig god jordmortjeneste i Volda kommune. Begge jordmødrene jobber deltid på fødeavdelingen og det gir en fin kontinuitet i oppfølgingen, helt fra fastlege og til fødeavdelingen. Den kommunale psykiatritjenesten i Volda er robust. 68 sykepleiere jobber i tjenesten som dekker både psykiatri og rus. Dette vil løse Hornindal sin utfordring med at vi i dag ikke har noen spesifikt slikt tilbud. Vi ser for oss at det vil være mulig for en eller flere av de som i dag er ansatt i Volda, å ha kontor i Hornindal. Det vil være lettere å rekruttere til en stilling som kan skilte med et større fagmiljø.

Barnevernet

Her er situasjonen så fortvilet i Honndalen i dag at det ikke kan sies sterkt nok. Volda har et godt samarbeid med sine partnere i “Sjustjerna” og det er naturlig at denne tjenesten også kommer Hornindal tilgode. Her samarbeider barnevernstjeneten på hele Søre Sunnmøre.

Ungdommen

Sammen med Volda blir det et bredere tilbud til ungdommen i form av flere idrettslag, flere idretter, kor, musikkskule, dans, teater, svømming, klatreklubb etc. Volda er kjent som kulturbygd og det er svært godt utvalg av slike tilbud til ungdommen, ikke minst ved media og musikklinja, kulturskulen, m.m.

Avstanden til sentrum

Det kan virke som et merkelig argument, men det at det faktisk er 34 km til Volda er en større garanti i fremtiden for å få beholde desentraliserte tjenester. Sammenliknet med en fremtid med ny vei forbi Grodås der Stryn bare er 10 minutter unna. Vi ser med bekymring på hvor lenge vi får beholde legesentere, helsestasjon og fysioterapi på Grodås når det blir økonomiske utfordringer i kommunene fremover.

Legetjenesta med 2 heimler blir nok opprettholdt pga avstand til Volda. Stryn har lagt ned legekontoret i Olden og i Innvik er det redusert. Vi fryktar at legekontoret og helsesenteret på sikt blir skalert ned og blir et mindre utekontorer under Stryn. Da kan rekrutteringa til kontoret bli så dårlig at det kan bli lagt heilt ned. Lovnader som politikere fra Stryn gjer idag er lite verdt om fem til ti år.

Det er i det heile vanskelig å finne gode helseargumnet for å gå saman med  Stryn framfor Volda . Det kan godt være at det er samfunnsøkonomisk fornuftig å sentralisere helsetenestene når avstanden til større sentra blir liten. Men det er kanskje ikkje i honndølene sin interesse.

Med vennlig hilsen

Legene Olav Maurset og Bent Ingebrigtsen