– Det er direkte feil å hevde at skattebetalarane og Innovasjon Norge blir påført eit større tap etter lånet til Moods of Norway.

Det skriv administrerande direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, i eit debattinnlegg i Bergens Tidende. I innlegget svarar ho på kritikken som har oppstått etter at Innovasjon Norge gav Moods of Norway eit lån på fem millionar kroner tidlegare i år.

Naturleg risiko

Krohn Traaseth skriv mellom anna følgjande i sitt debattinnlegg, som Fjordingen har fått løyve til å referere frå:

«Det er innenfor Innovasjon Norge sitt mandat å ta risiko. Det er derfor vi er til, for å risikoavlaste små og store bedrifter. Det er derfor vi blant annet tilbyr risikolån og deltar i finansieringspakker sammen med privat næringsliv. Naturligvis er det en risiko for at bedriften ikke klarer å oppnå sine lønnsomhetsmål. Denne risikoen er særlig fremtrendende i bedrifters oppstartfase og i bedrifter i vekst – og omstilling. Nettopp da kommer rollen til Innovasjon Norge inn, å bistå i krevende situasjoner sammen med andre private kapitalkilder. Vi kan bekrefte at vi har vurdert disse spørsmålene da vi tidlig i 2017 ga et lån på fem millioner kroner til Moods of Norway, der også eierne bidro med 15 millioner kroner i ny kapital. Beklageligvis lyktes ikke Moods of Norway med sine omstillinger etter 14 års drift. Det skjer. Det motsatte skjer også. La oss minne om at 35 prosent av alle selskaper som nå er på Oslo Børs, tidligere har mottatt finansiering og rådgivning fra Innovasjon Norge.

Samtidig er det viktig å minne om at Innovasjon Norges rolle også er å ta risiko for å bidra til lønnsom næringsutvikling over hele landet. Å bistå for å gi håp til videreutvikling av hundrevis av arbeidsplasser i krevende situasjoner, er noe vi har levert på i generasjoner innenfor ulike næringer over hele landet.

Moods of Norway har eksistert i mer enn 14 år. Rundt 70 prosent av oppstartsbedriftene i Norge overlever ikke sitt femte driftsår. Moods of Norway har over årene levert nye arbeidsplasser, inntekter, bidratt til å løfte en underernært motenæring som nå er i vekst i Norge, og våget å prøve seg på et internasjonaliseringsløp».

Lånet var sikra

Krohn Traaseth skriv også at lånet dei gav Moods of Norway var sikra med pant, noko som inneber at det aller meste av lånet vil bli dekt med realisering av pantet.

Til Fjordingen seier Anita Krohn Traaseth at reisa med Moods har vore svært lærerik for Innovasjon Norge, heilt frå då Moodsgründerane stod på kontoret i Sogn og presenterte sin visjon i 2003:

– Vi treng modige bedriftsbyggjarar som gutta bak Moods. Dei har i alle år vore profesjonelle i vår kundedialog, og dei har bidrege til å løfte opp ei næring som har trengt, og blitt inspirert, av Moods. Ein ting er eg sikker på, vi har ikkje høyrt det siste frå Moods. Eg har alltid hatt stor tru på folk som vil noko, som «står han av» når det blir krevjande, og som reiser seg igjen og brukar læringa til å skape nye bedrifter og arbeidsplassar. Ho minner også på at Moods har bidrege med verdiskaping verdt 800 millionar kroner sidan 2003.

Glad for støtte

Jan Egil Flo i Moods of Norway er glad for støtta frå Anita Krohn Traaseth:

– Vi veit kva som er sant, og eg synest det er flott at vi får støtte frå Krohn Traaseth. Eg er glad for at vi får fakta på bordet.

– Synest du Moods of Norway har fått ufortent mykje pepar etter at de starta opp att 14 dagar etter konkursen?

– Eg veit kva som er fakta, og tek kritikken med stor ro.

Anita Krohn Traaseth, adm.dir. i Innovasjon Norge, kjem med støtte til Moods of Norway. Foto: Agnete Brun