Mange foreldre er bekymret for at de ikke har råd til å gi barna sine en god ferie i sommer. Nå må kommunen rekke ut en hjelpende hånd til familiene som gruer seg til sommerferien.

«Har jeg råd til denne sommerferien?», «Hvordan skal vi klare dette?». Slike tanker er det nok mange barneforeldre som ikke får fri fra i sommer. Økte renter, svak kronekurs, og skyhøye priser på dagligvarer, fornøyelsesparker og reiser, skaper bekymring og kaster skygger over ferieutsiktene til mange familier over hele landet. For noen forblir dessverre feriedrømmen om å reise til Syden eller til en hytte nettopp bare en urealistisk drøm.

I en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Redd Barna, svarer 18 prosent av foreldre med hjemmeboende barn at de er bekymret for at de ikke kan gi barna en god sommerferie i år på grunn av dårligere økonomi. De som kanskje gruer seg mest, er også de som har minst fra før.

For mange barn fra familier med lav inntekt er sommerferien en vanskelig tid. Barna forteller oss at de synes det er flaut og trist at familien må bli værende hjemme på grunn av dårlig råd, mens andre reiser av gårde på familieferie. Slik skal det ikke være.

Kommunene må stille opp

Kommunepolitikerne har et særlig ansvar, men også en mulighet til å hjelpe barnefamiliene som gruer seg til sommerferien, og som ikke har muligheten til å reise til Kreta eller Legoland. Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til. Gode sommerminner må ikke skapes på feriedestinasjoner langt unna. De kan også skapes i nabolaget eller nærmiljøet.

Ved å lage en helhetlig plan for inkludering, kan kommunen sikre at alle barn får en sommerferie full av mestring, nye vennskap og gode opplevelser. Rundt omkring i landet er det utallige frivillige organisasjoner som planlegger aktiviteter for barn i sommer. Ofte er det flere som søker, enn det er plass til på disse tilbudene. Ved at kommunen bidrar med midler, kompetanse eller kommunikasjon ut til foreldrene, skole, fritidsklubber og andre som møter barna og deres familier, kan tilbudene utvides og langt flere få med seg de gode opplevelsene.

Vår klare oppfordring er derfor at alle kommuner nå må legge til rette og vise fram de gode tilbudene for barna som gruer seg til sommerferien.

Thale Skybak

seksjonsleder for Redd Barnas Norgesprogram