1. april overtok min datter Maiken Garen og Sondre Kvitne Hotel Videseter som i dag er et veldrevet, fullbooket og gjeldfritt hotel. Der er ingen påbud fra noen og bygget er i god stand. Svært få hotell i kongerike Norge kan skryte på seg den muligheten som nå går i arv.

Fjordingen for 3. april skriver på lederplass at der har vært uenighet mellom hotellet og kommunen og vegvesenet, og dette er det grunn til å gi en forklaring til:

Undertegnede kjøpte i 2000 hotellet og det var fullt av skjulte feil og mangler. Bl.a manglet kloakksystemet da det gikk rett i elven slik det hadde gjort siden Staten bygget hotellet. Nytt renseanlegg ble planlagt og bygget og 100% finansiert av hotellet - kostnad 2,5 millioner kroner. Der finnes kun et renseanlegg til i kommunen og det ligger på Skyliften. Absolutt ingen andre i kommunen har fått dette kravet og kloakken går i elvene den dag i dag. Videseter fikk ikke bygge infiltrasjon da kommunen hevdet der var for lite jordsmonn. Fakta er at der er 2-3 meter svart fin jord på Videseter og vi grov bort 2-3000 m2 for å få på plass renseanlegget. Hvorfor stilles der ikke spørsmål om andre steder i kommunen? Fremdeles går kloakken urenset i elven både på sommerskisenteret og andre steder mens vi må ha renseanlegg. Hvorfor ble Videseter forskjellsbehandlet? Er der mer jordsmonn i Briksdal eller Lodalen? Hva med Skåla med utedass. I nybygget? Hvordan er jordsmonnet der?

Lensman Hammersvik og Brannsjef Drageset i kommunen var meget forståelsesfulle menn og var til stor nytte i mange sammenhenger. Sammen fikk vi på plass nytt varslingssystem til hotellet i en fart. Vi hadde mange hyggelige stunder sammen og den nye brannsjefen følger opp.

For noen år siden ble der besluttet å bygge ny parkeringsplass på hotellet da kapasiteten var sprengt. Da den nesten var ferdig fikk vi varsel fra kommunen at byggetillatelsen var trukket tilbake. Dette var helt grunnløst og kommunen måtte trekke varselet da alt var gjort etter boken. All stein ble kjørt fra Grotli hvor vi var heldig å få stein. Nye 3.000 m2 jord ble flyttet. Plassen ble fin og dyr, 2,6 millioner.

Ved overtagelse hadde hotellet 8 svære mobilmaster påmontert hotellet og rett ved gjesterommene. Gjestene spurte hva det var og når de fikk svaret så forsvant de rett ut. Dette var kraftig stråling og det var de ikke interessert i å bli utsatt for. Ved utløpet av kontrakten med Telenor og Telia ble de ikke fornyet og måtte flytte. Stryn kommune var sterkt involvert og slett ikke på vår side. Ny mast ble bygget ope i fjellsiden og midt i klekketiden til kongeørnflokken som holdt til der. 6 ørnepar var årlig gjest. Arbeidet ble gjort med helikopter som skremte bort ørnene. Kommunens saksbehandler gav dem tillatelse, selv etter at vi advarte om dette. Ørnene har vi aldri sett igjen. De kunne ha ventet til rugingen var over.

Kommunen skulle gi tillatelse til helikopter-landingsplass i kommunen og vi søkte. Ørnene var for lengst skremt bort. Gjentatte ganger var der ulykker på skisenteret og rekorden var 5 helikoptre samtidig. Mange ganger i tett tåke slik at de måtte lande hos oss. Hva var da bedre enn å bygge en skikkelig landingsplass? Vi fikk avslag av kommunen med at vi kunne forstyrre naboene! Det er 7 km til nærmeste og 500 meter i høydeforskjell.

Grunnet stor tilstrømning av dagsbesøk som ikke var våre gjester, ble der sendt henvendelse til både kommune, fylke og Statens vegvesen om å få leie parkering til dagsbesøket og i tillegg bygge et toalett som vi ville finansiere, reise, vaske og vedlikeholde og ta hånd om rensing av kloakken. Dette ble av samtlige avslått. Uten en krone i stønad fra det offentlige var det heller ikke av hotellets interesse å fremstå som et offentlig toalett. Derfor ble både parkeringsareal og interne toalett stengt for dagsbesøk. Kommunens svar innebar også forbud om ethvert tilbygg grunnet 100 års ras. Et ras som ville gått på våren når det ikke var folk der. Kommunen ville ha rasrapport fra begge sider av dalen, kostnad 80.000 pr stk. Tilfeldigvis fant undertegnede at Statens vegvesen faktisk nettopp hadde laget disse og sendt dem til kommunen. Hvorfor kommunen påla oss å lage identiske rapporter er fremdeles en gåte.

Kort tid etter får vi varsel fra Statens vegvesen om jordskifte, her påstås det at de eier alt veiarealet utenfor hotellet, inkludert parkeringsplass. Dette ville medføre at hotellet ikke hadde parkeringsplass i det hele tatt. Saken gikk to runder i rettssystemet og hotellet vant på nesten alt. Statens vegvesen gikk på et sviende nederlag, men fikk vår bruksrett til å gå fra innkjøringen til utsiktspunktet på fossen. Saken var kostbar og kom på 1 million kroner for en sak der vi hverken hadde gjort noe galt eller forgrepet oss på noe.

Her var altså Statens vegvesen klar til å ta alt veiområde med makt, men tapte. Statens vegvesen søkte om å få bygge egen parkeringsplass ovenfor Videseter og da midt i det verste rasområdet i hele dalen. Ordfører Sven Flo medvirket til at plassen ble bygget, men NVE så faren og gav kun tillatelse til å bruke den fra juli og ut august. Det var befaring med NVE, kommunen, Statens vegvesen mm. Jeg var ikke invitert, men gikk opp likevel og informerte om at dette var et veldig farlig område.

Plassen er totalt uten toalett eller søppelkasser av noe slag. Med det resultat at folk gjør fra seg bak steiner og tuer. Avføring og tørkepapir er over alt, heldigvis 300 meter borte fra hotellet. Året etter at den var bygget gikk der et kjempeskred over parkeringsplassen, noe det kunne blitt en alvorlig ulykke.

I mange år ble der søkt om nedsatt fartsgrense forbi hotellet, noe vi fikk til slutt. Der ble og søkt i ti år om å få erstattet sementbukkene med stabbesteiner, men vi fikk nei fra saksbehandler i Statens vegvesen - grunnet trafikkfare - og det på en 27 km vei med stabbesteiner med 80 sone. Kun på Videseter er det 30 km sone og her var det farlig. I fjor fikk skar overordnede gjennom og tillatelsen til å endre med stabbestein er gitt.

I årevis har vi søkt om å få bygge 4 rom i andre etasje, men får stadig avlag grunnet 100 års ras, heller ikke garasje eller toaletter til dagsbesøk får vi bygge.

To ganger har Mattilsynet kommet til Videseter og bedt om unnskyldning på forskjellsbehandling og feilbehandling. Hotellet har ingen påbud av noen art i dag.

Stryn sommerskisenter har gjennom tidene vært en prøvelse. Heldigvis ble dette et kort kapittel og dagens drivere gjør en kjempejobb.

Noen har i årevis motarbeidet at vi har lukket parkeringen for dagsbesøkende, noe daværende ordfører Støyva gikk i bresjen for med stadige kraftige overskrifter i Fjordingen en hel sommer hvor han rådet folk til ikke betale for å parkere. Helt til kommuneadvokaten gav beskjed om at dette var fullt lovlig. Det ble dementert med avisens minste bokstaver.

Når man nå har lest noe av historien som har foregått, så er det vel kanskje ikke så veldig rart at man er noe reservert for å ha noe særlig med hverken Stryn kommune eller Statens vegvesen å gjøre. Den behandling og ikke minst forskjellsbehandling jeg har opplevd er formidabel. Hadde det ikke vært for jernvilje og enorm arbeidskapasitet hos ansatte og undertegnede - ville dette aldri gått bra. Videseter er eid privat og dette må man innfinne seg med. Dette har vært en 25 års kamp med to parter som ikke er ansvarlig for egen pengebruk og som har påført en liten privat aktør sekssifrede utgifter uten å nøle.

Stryn kommune må lære seg å ønske næringsliv velkommen i kommunen, ikke motarbeide dem.

Nå er min tid over, hotellet er gjeldfritt, fullbooket og i god stand. Alt dette takket være iherdig innsats fra personal, lokale, venner og kjente og ikke minst undertegnede. En stor takk til alle som har hjulpet gjennom tidene og lykke til til Maiken og Sondre som overtar et fantastisk sted og som får et fint utgangspunkt i livet. Hvordan de ønsker å utvikle stedet er helt opp til dem. Jeg har hatt mange flotte stunder der, truffet fantastiske mennesker og fått venner i hele verden. Håper de vil gjøre det samme. I år vil de gjennomgå lynkurs i hvordan det er på Videseter for å komme inn i rutiner. Det blir spennende å se hva de får til. Lykke til til dere begge.

Per Garen